neljapäev, veebruar 14, 2008

Vaene peab kaval olema või noh töökas vähemalt. Ja märgiks ära, et vaene pole siinkohal lihtsalt see, kellel on vähe raha, vaid see, kelle soovid ja vajadused panevad hetke võimalustele pika puuga ära.

Nii, meil on aeda vaja (muu jama hulgas) ja ma tahan seda enam-vähem kohe(nagu ka seda muud jama). Et üldse asja maksumuses väheke orienteeruda, leiab põgus neti otsing mitmeid aia spetsialiste ja ilusaid värvilis kodulehekülgi, kus mõnedel julgematel on isegi hind välja pakkuda. Meie 80jm 1.35m kõrguse aia maksumus võiks nende arvates olla tiba alla poolesaja tuhande(ainult materjal, töö suhtes pole kahtlustki, kes selle ära teeb :)). Metallpostid vähemalt 350 eeku tk(32tk), auto värav, lauad, värv ja immutus ning muu selline. No ei, see nali jääb nüüd ära, sest plaanis oleks umbes kolmandikuga sellest hakkama saada.

Variant I - ostame kuskilt metallitöökojast 2m postid(2 a tagasi 3m post ca 100.- tk, vaja selliseid ca 35tk), keevitame ise needsamused jullad külge, mille külge saab puust lati lüüa ja värvime ära. Ostame 120mm hööveldamata lauda, värvime ise. Postid valame maasse, lauad horisontaalselt külge, idee poolest peaks valmima selline suht viisakas ja armas tumepruun aiake, mida siis vajadusel aeg-ajalt üle võõbata. Väravate teema on veel lahtine - aga kõige tõenäolisem oleks siinjuures lasta keevitada karkass ja samuste laudadega üle lüüa. Eelarve sellise aia puhul oleks ca 15k, +/- midagi(ilma värava automaatikata)

Variant II - Immutatud puidupostid maasse taguda, horisontaalselt kaikad külge, kaika vahest olenevalt vbl panna ka võrk(ma olen ühte sellist pilti näinud, täitsa kobe oli). Värav analoogselt eelmisega. Eelarve oleneb, kas minna kirvega metsa või paksu rahakotiga poodi. Esimesel juhul pakun 2-3k, teisel 10k. Aga aia eluiga maksimaalselt 15 aastat.

Variant III - Puitpostid maasse(ilma valamata), nende külge ca 1.2m võrk. Võrgu sisse punuda paju vitsad, mis suure vedamise korral teoreetiliselt lehte puhkevad ja 2 aastage meile tiheda ja 1.5m pügatava heki tekitavad. Puitpostid võivad ära mädaneda, kui tahavad, aed püsib kasvavatel okstel edasi. (See idee ei kuulu mulle, leidsin netist pilte ja muud tõestust, et selline asi ka reaalis toimib). Kuludeks oleks siis ilmselt võrk(2k jämedalt) ja väravad. Toikad saab metsast. Suurim takistus tundub olevat paju vitste leidmine, vähemalt ma hetkel aknast ei näe küll ühtki võimalikku ohvrit.

Alguses mulle meeldis idee nr1, nüüd aga hakkab järjest rohkem kalduma nr3 poole. Tekib küsimus, miks üldse vaevusin trükkima varianti nr2?

Kommentaare ei ole: